REALESTATETV.GR
Image default
REAL NEWSΚΟΣΜΟΣ

Τα «αχυρόσπιτα»: Η μόνωση, που ανησυχεί καταναλωτές και ασφαλιστές

Η Γαλλία, χτίζει εκατοντάδες σπίτια χρησιμοποιώντας άχυρο κάθε χρόνο. Τώρα αρχίζει να το δοκιμάζει και η Βρετανία.

Άχυρο από τη Λιθουανία θα καλύψει ένα κτίριο στην ήσυχη πόλη Τοντμόρντεν του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Η Μπάρμπαρα Τζόουνς και οι συνάδελφοί της στο Todmorden Learning Centre and Community Hub, έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για να επενδύσουν το κτίριο ενός κολεγίου που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, με περισσότερα από 1.600 τετραγωνικά μέτρα πάνελ από άχυρο – ώστε να το μονώσουν καλύτερα.

Τα πάνελ θα προμηθεύσει η EcoCocon, μια σλοβακική εταιρεία που έχει τοποθετήσει την Τζόουνς ως έναν από τους τεχνικούς της συμβούλους.

Τέτοιες λύσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά, με την αυξανόμενη ζήτηση για βιωσιμότητα, η EcoCocon στοχεύει τώρα σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας.

Μάλιστα επεκτείνεται με ένα νέο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μπγιορν Κίρολφ δήλωσε στο BBC News ότι θα χρησιμοποιηθούν ρομπότ και μια πλήρως ψηφιοποιημένη γραμμή παραγωγής.

Είναι αποτελεσματικό;

Το ερώτημα είναι αν το άχυρο, ένα οικοδομικό υλικό χιλιετιών, μπορεί να επεκταθεί στην οικοδομή ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Κάθε πάνελ με ξύλινο σκελετό, έχει πάχος περίπου 3-400mm και περιέχει μια μάζα από τεμαχισμένο άχυρο.

Στα συστήματα πάνελ, σχετικά μικρά κομμάτια άχυρου συσκευάζονται στη σωστή πυκνότητα, περίπου 110 kg ανά κυβικό μέτρο, έτσι ώστε ο όγκος του αέρα στο εσωτερικό τους να προκαλεί μονωτικό αποτέλεσμα.

Το χύμα άχυρο, είναι γνωστό ότι είναι εύφλεκτο. Τι ισχύει με τα πάνελ; Σύμφωνα με τη Τζόουνς  η τεχνική που χρησιμοποιείται παρέχει προστασία από την πυρκαγιά.

Το κόστος των πάνελ δεν είναι πολύ υψηλότερο από πολλές, μη οικολογικές, επιλογές μόνωσης. Εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί ένα σπίτι με μονωτικά πάνελ από άχυρο, με περίπου 2.000 λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι ανησυχίες

Πάντως, ο Ρίτσαρντ Φίτον, ειδικός στη φυσική των κτιρίων στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έχει τις αμφιβολίες του κατά πόσον οι καταναλωτές θα πειστούν να αγοράσουν ένα σπίτι χτισμένο με άχυρα στους τοίχους.

Τρωκτικά που φωλιάζουν στο υλικό ή προβλήματα με το άχυρο που μπορεί να βραχεί και να μουχλιάσει είναι κάποιες από τις ανησυχίες.

Όλες οι αιτιάσεις πάντως απορρίπτονται από την Τζόουνς και άλλους υποστηρικτές αυτής της πρακτικής για μόνωση, καθώς  υποστηρίζουν ότι ούτε συχνά, ούτε ανυπέρβλητα είναι τέτοια προβλήματα.

Ο Πιτ Γουόκερ του Πανεπιστημίου του Μπαθ, λέει ότι το άχυρο είναι ένας «ανεκμετάλλευτος πόρος» στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η δική του έρευνα δείχνει ότι το άχυρο δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο πυρκαγιάς και επισημαίνει ότι τα νεότερα συστήματα τύπου πάνελ με το υλικό αυτό, θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για τους κατασκευαστές που επιθυμούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Και οι ασφαλιστές;

Οι ασφαλιστές από την άλλη, μπορεί να έχουν επίσης διαφορετική άποψη και να αυξήσουν τα ασφάλιστρα.

«Θα θέλουν να είναι σίγουροι για το πόσο ανθεκτικά είναι αυτά τα οικοδομικά υλικά και πώς μπορεί να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, καταιγίδας, πλημμύρας ή σε ακραίες θερμοκρασίες, υγρασία και καθίζηση», λέει η Λουίζ Κλαρκ, σύμβουλος γενικών ασφαλίσεων στην Ένωση Βρετανικών Ασφαλιστών.

naftemporiki.gr

Related posts

Τουρισμός και στεγαστική κρίση: Σαρώνουν τα Airbnb, σε απόγνωση οι ενοικιαστές

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Αλλάζουν όλα στα στεγαστικά δάνεια: Μπαίνει πλαφόν στο ύψος δανεισμού και στις μηνιαίες δόσεις

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Έρχονται αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ειδικά στα νησιά 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment