REALESTATETV.GR
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χρήση που έγινε μόδα στα Airbnb – Οι νέοι τα χρησιμοποιούν για μια βραδιά.

Έχεις γενέθλια και θέλεις να τα γιορτάσεις κάπως διαφορετικά. Πήρες πτυχίο, το οποίο το κατέκτησες με πολύ μόχθο και ξενύχτια διαβάσματος. Βρήκες δουλειά (ίσως και των ονείρων σου) η οποία πλέον σε βάζει στο δρόμο της ζωής που θες να ακολουθήσεις.

Ή απλά, έχεις την άνεση, όρεξη και διάθεση να ξεδώσεις και να συγκεντρωθείς με πολύ κόσμο στο ίδιο μέρος, αλλά τα κλαμπ της πόλης που ζεις δεν είναι το στυλ σου και χάνεστε… Σε όλες τις παραπάνω προτάσεις η κοινή συνισταμένη είναι μια, θες να κάνεις ή να αποτελέσεις μέρος σε πάρτι και να διασκεδάσεις σε σπίτι ή κάτι παρεμφερές ακόμα και μικρότερης “έντασης” όπως συνάξεις με λίγα άτομα, ακόμα ίσως και για “άραγμα”. Θα έλεγε κανείς πως αυτό πάντα υπήρχε αλλά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία αύξηση.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο δεν είναι μόνο ότι αυξάνεται ο αριθμός των γεγονότων αυτών από συμμετέχοντες 25 έως και 35-40 ετών, αλλά πλέον εισέρχονται στο χώρο και νεαρά παιδιά που μόλις και με τα βίας είναι ενήλικοι ή και μερικές φορές μπορεί να μην είναι και να τους “βοηθούν” τα μεγαλύτερα αδέρφια τους..

Θα έλεγε κανείς πως με τέτοια ζήτηση έχει διαμορφωθεί όλο αυτό σαν μια τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προάλλες που ανέβηκα σε λεωφορείο για να πάω στη δουλειά, δίπλα μου καθόντουσαν δυο νεαρά παιδιά τα οποία κρατούσαν στους ώμους τους σχολική τσάντα και συζητούσαν για το επόμενο τους βράδυ.

Θέλανε ένα διαφορετικό Σαββατόβραδο από τα συνηθισμένα, χωρίς να είναι στο δωμάτιο του σπιτιού των γονέων τους, αλλά σε χώρο που θα είναι ολομόναχοι. “Θα παραγγείλουμε και πίτσα”, αναφώνησε το αγόρι στην κοπέλα του γεμάτο χαρά και εκείνη τον αγκάλιασε σφιχτά. “Θα βρεθούμε στο Airbnb” της είπε!.

Γιατί όμως αυτά έχουν διαμορφωθεί σε τάση σήμερα και έχουν τέτοια ανταπόκριση; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται σε δυο παράγοντες. Ο ένας λόγος είναι πως τα νεαρά άτομα της εποχής στην ηλικία των 20-40 ετών μεγάλωσαν σε μια εποχή μεγαλύτερης απελευθέρωσης και διαδραστικότητας που είχε και ένα βασικό προτέρημα, το οτι η έγχρωμη τηλεόραση αλλά και οι εταιρείες παραγωγής άρχισαν να προβάλλουν ταινίες στις οποίες γίνονται μεγάλα εφηβικά πάρτι σε βίλες και άλλους τέτοιους χώρους, ως επί το πλείστον από κολεγιόπαιδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α..

Αυτό υποσυνείδητα θέλοντας και μη δημιούργησε την «ανάγκη» από τα παιδιά που άρχισαν να μεγαλώνουν βλέποντας αυτές τις εικόνες να θέλουν να ζήσουν αυτά τα πάρτι στην αντίστοιχη κλίμακα, άλλες φορές συνάξεις σε χώρους με απολύτως φιλικά και οικεία πρόσωπα αλλά και άλλες φορές διοργανώνοντας «open party», στα οποία μεταδίδεται η πληροφορία ότι σε ένα μεγάλο χώρο θα γίνει πάρτι και μπορεί το κάθε άτομο να καλεί και άλλες παρέες να έρθουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό υπεύθυνο για τη ραγδαία άνοδο τέτοιων εκδηλώσεων τα τελευταία έτη.

Παρατηρείται και ένα μοτίβο «καταπίεσης» που ένιωθαν οι νέοι κατά την εποχή του κορονοϊού, ότι δηλαδή δεν μπορούσαν για πολλούς μήνες να «ξεδώσουν» και αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό όταν έπαψαν να είναι σε ισχύ τα υγειονομικά μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19. Ιδιαίτερα από το 2022 και μετά οι συνάξεις νέων σε ιδιωτικό χώρο είναι πάρα πολύ συχνές και ο εγκλεισμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Πού γίνονται όμως αυτές οι συνάξεις και υπό ποιο καθεστώς συνήθως;

Έως το 2022 «σύμμαχος» των νέων ήταν και τα καταλύματα βραχύχρονης μίσθωσης ή αλλιώς σπίτια Airbnb. Όμως από τότε τα πράγματα άλλαξαν. Ο κ. Δημήτρης, ιδιοκτήτης ενός τέτοιου χώρου εξηγεί στην parallaxi. «Νοικιάζω σε νέους τα τελευταία 6 χρόνια και η αλήθεια είναι πως εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς από την πλατφόρμα. Έως πριν την αλλαγή αυτή της κατεύθυνσης νοίκιαζα τον χώρο σε ενήλικους έναντι φυσικά της αμοιβής που έθετα εγώ.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρξαν πολύ αυστηρά μετρά από την Airbnb, τα οποία έθεταν περιορισμούς ακόμα και στα άτομα τα οποία θα αφήναμε να εισέλθουν στο χώρο, αν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή το μέγιστο νούμερο για μεγάλα σπίτια ήταν 16 άνθρωποι». «Από το τέλος της πανδημίας και μετρά αποφάσισε η πλατφόρμα να έχει μια πιο φιλική πολιτική προς τους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών και τους ενοίκους. Αποφάσισε να τα απαγορέψει σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν λόγω φασαρίας και όσοι λίγοι ακόμα δίνουμε το χώρο για πάρτι υπάρχουν συγκεκριμένα νομικά πλαίσια που πρέπει να τηρούμε.

Όσο πιο μακριά έχει κάποιος το σπίτι του από το αστικό κέντρο, τόσο λιγότεροι μπελάδες στο κεφάλι του». Επομένως, τα σπίτια για πάρτι είναι δυσεύρετα και τα περισσότερα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Πού πραγματοποιούνται πλέον τα περισσότερα από αυτά;

Ο Αχιλλέας 27 ετών, ο οποίος πρόσφατα είχε γενέθλια με δυο φίλους και ήθελε να κάνει ένα ξέφρενο πάρτι δίχως περιορισμούς για άτομα, ώρα και ένταση ήχου, απαντά: «Σε χώρους που είναι ειδικά διαμορφωμένοι για πάρτι φυσικά. Θυμάμαι πριν δέκα χρόνια όταν ήμουν πρώτο έτος φοιτητής εδώ η πόλη δεν είχε τέτοιους χώρους ή βασικά και αν υπήρχαν δεν ήταν και τόσο διαφημισμένοι στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ξέρω τουλάχιστον 10 τέτοιους χώρους για το χειμώνα και το καλοκαίρι είναι ακόμα περισσότεροι.

Βέβαια, για κάποιο λόγο μετά την πανδημία οι τιμές κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο και δεν είναι και το πιο εύκολο γεγονός να οργανώσεις οικονομικά αλλά και τον τρόπο διασκέδασης. Υπάρχουν μερικές φορές που κάνουμε και πάρτι σε σπίτια αλλά εκεί καλούμε λιγότερο κόσμο και δεδομένα διαφέρουν, θα έλεγα πως είναι πιο αυστηρά λίγο τα πλαίσια. Αλλά στο τέλος όλοι περνάμε καλά, αυτό αξίζει». Από την άλλη, η Αργυρώ, 22 ετών, αναφέρει πως συχνά η μικρή της αδερφή της ζητάει να “βγει μπροστά” για να κλείσουν ένα Airbnb για το βράδυ του Σαββάτου.

“Προτιμώ να την βοηθήσω να έχουν έναν χώρο με τον φίλο της και την παρέα της παρά να γυρνούν στις πυλωτές και στα πάρκα. Εντάξει, ξέρω βέβαια πως δεν θα δημιουργήσουν και κάποιο πρόβλημα, οπότε είμαι ήσυχη” αναφέρει βάζοντας στο “τραπέζι” τη νέα τάση των νέων για πιο ήσυχα και ιδιωτικά βράδια, χωρίς τα αδιάκριτα μάτια τρίτων.

Η Σεβαστή, η οποία είναι ανήλικη, αναφέρει πως και αυτή πολύ πρόσφατα πήγε σε μάζωξη που οργάνωσε φίλος της και πήγε με το αγόρι της. «Περάσαμε υπέροχα με τα παιδιά εκεί. Ευτυχώς ο αδερφός του αγοριού μου είναι πιο μεγάλος από εμάς και μπορούσε εύκολα να νοικιάσει το σπίτι για να πάμε όλοι μαζί. Ήμασταν 3 ζευγάρια και περάσαμε πολύ ωραία διότι νιώθαμε μεγάλη ελευθερία και η διάθεση ήταν τέλεια. Ήπιαμε λίγο κρασί, μαγειρέψαμε όλοι μαζί και αφού είδαμε μια ταινία βάλαμε και λίγη μουσική για να ανέβει το κέφι μας. Ήταν ό,τι ακριβώς θέλαμε».

Όπως φαίνεται η χρήση των Airbnb από τους νέους έχει πάρει μια διαφορετική διάσταση πλέον..

https://parallaximag.gr/

Related posts

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Θεσσαλονίκη: Σπίτια σπιρτόκουτα και ισόγεια… loft η νέα τάση στα ακίνητα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η Skouras Real Estate αναζητά νέο μέλος για την ομάδας της στο Ναύπλιο

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment