REALESTATETV.GR
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

H κρίση των εμπορικών ακινήτων από ΗΠΑ «μετακομίζει» στην Ευρώπη

Νέες διαστάσεις αποκτούν οι φόβοι για ευρύτερη μετάδοση της κρίσης στο παγκόσμιο real estate με ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, καθώς τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, που έχουν ήδη πλήξει τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη.

Τελευταίο θύμα στην μακρά λίστα αποτελεί η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, που είδε τα ομόλογά της να διολισθαίνουν λόγω ανησυχίας λόγω της έκθεσή της στην έκρυθμη κατάσταση, ενώ εσχάτως αναβάθμισε τις σχετικές προβλέψεις της λόγω «επίμονης αδυναμίας των αγορών ακινήτων», περιγράφοντας την τρέχουσα αναταραχή ως τη «μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά το 2008», σύμφωνα με το Bloomberg.Unmute

Η βουτιά στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας ήταν η τελευταία σε μια σειρά προειδοποιητικών ενδείξεων. Η New York Community Bancorp υποβιβάστηκε στην κατηγορία «junk» από τη Moody’s, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank κατέγραψε τις πρώτες της απώλειες σε 15 χρόνια. Οι τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους για επέκταση του χρέους ιδιοκτητών και κατασκευαστών ακινήτων, καθώς η ζήτηση για δάνεια υποχωρεί μετά την αύξηση επιτοκίων που επηρέασε την αξία των κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι απώλειες σε εμπορικά ακίνητα προκαλούν ανησυχία και πίεση στους ιδιοκτήτες, πλην όμως εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.

Για τα γραφεία στις ΗΠΑ, όπου η επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία ήταν πιο αργή, υπήρξε βαθύτερη η κατακρήμνιση των αξιών με αρκετούς να πιστεύουν ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην έχει ακόμη αξιολογηθεί. «Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πολ φαν ντερ Γουεστχούιζεν, αναλυτής της Rabobank. «Δεν είναι ζήτημα για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι μικρότερες γερμανικές τράπεζες που εστιάζονται στην ιδιοκτησία αισθάνονται πίεση. Αυτή τη στιγμή όμως είναι περισσότερο ζήτημα κερδοφορίας παρά ζήτημα φερεγγυότητας. Διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην απειλή των καταθέσεων απ’ ό,τι οι τράπεζες λιανικής» πρόσθεσε.

Στα αποτελέσματά της την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank κατέγραψε προβλέψεις για ζημιές σε εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ τέσσερις φορές μεγαλύτερες απ’ ό,τι πέρυσι. Προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον τομέα, καθώς πλήττονται οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Η ελβετική Julius Baer δήλωσε ότι θα διαγράψει τεράστια δάνεια στην πτωχευμένη εταιρεία ακινήτων Signa. Αν και πρόκειται για ειδική περίπτωση, καταδεικνύει τις ευρύτερες ανησυχίες και την πιθανή εξάπλωσή τους. Η Deutsche PBB ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις για ζημίες δανείων σε 210-215 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Οι ανησυχίες έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες με έκθεση σε εμπορικά ακίνητα. Τα ομόλογα της Aareal Bank έχουν χάσει περίπου 11 μονάδες τις τελευταίες δύο ημέρες και πλέον διαπραγματεύονται σε 75 σεντς του ευρώ. Τον Νοέμβριο, η γερμανική τράπεζα ανέφερε ότι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ΗΠΑ είχε υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Bafin, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την αναταραχή, αρνούμενη να σχολιάσει ειδικότερα.

Related posts

Ταυτότητα κτηρίου: Πόσο κρίσιμη είναι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η χρήση που έγινε μόδα στα Airbnb – Οι νέοι τα χρησιμοποιούν για μια βραδιά.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις με «μπόνους» εισόδου 10.000 ευρώ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Leave a Comment